FEBER


”Hvor jeg er mig selv en Gaade”. Ordene er H.C. Andersens. Nedfældet i dagbogen i 1847 – på et tidspunkt hvor han kan siges at stå på toppen af sin karriere. Dagbogsnotatet bygger bro mellem nogle af hans allertidligst nedfældede erindringer og hans sidste. For i Levnedsbogen fra 1832 indleder han med håbet om at læseren vil kunne se og forstå det i ham, som er skjult for ham selv. Og i dagbogens allersidste sider, på dødslejet, gentager H.C. Andersen i sine febervildelser igen og igen: ”Jeg veed slet ingenting”. Den røde tråd i Andersens liv er på den vis ikke en afklarethed, men en bestandig søgen efter at fortolke og forstå sig selv igennem både sine omgivelser og sit indre liv.

Det er dagbøgernes 96 nedskrevne drømme også et eksempel på. Men ligesom selve menneskelivet er vores drømme også svære at komme på afstand af og få overblik over. H.C. Andersens nedskrevne drømme er fyldt med stærke, urovækkende billeder som på den ene side kalder på fortolkning og på den anden side lyser i al deres gådefuldhed.

Det var udgangspunktet da H.C. Andersens Hus kontaktede kunstner Rikke Benborg for at få skabt et værk inspireret af H.C. Andersens drømme. Rikke Benborgs værk kredses der om drømmen som et æstetisk og eksistentielt mellemrum, hvor flere lag og fortællinger flettes ud og ind af hinanden. I drømmene bor det cirkulære mareridt, hvor sisyfoske gentagelser spejler frygt og utilstrækkelighed, hvor klaustrofobisk arkitektur klemmer os sammen og ad vildveje fører os bort fra målet. Men det er også her i drømmenes ukontrollerbare, vanvittige og absurde feberbilleder, at vi finder længslens sødme og dens transformerende potentiale. For er det en mulighed – for Andersen og for os – at forlige os med vores drømme, vores angst, vores mareridt?

 

Vi installerede værket i Skulptursalen på Det Fynske Kunstakademi i uge 34, 2021.

 

 

Video: Rikke Benborg
Tekst: Bjørn Rasmussen
Lyd: Gry Bagøien
Kamera: Christian Laursen
Klip: Rikke Benborg
Make-up: Fie Norsker og Lily Gemzøe
Rekvisitter, scenografi og kostumer:
Rikke Benborg
Jon Stahn
Troels Sandegård
Majken Schultz
Fie Norsker
Cleo Sandegård Norsker
Frederikke Krebs Bahn
Oskar Sørensen
Christian Alkjær
Christel Kervin Franke
Stefan Rotvit
Delphine Bechard
Suzette Gemsøe
Maria Ciccia Smidl
Mia Lisa Spon
Medvirkende:
Gerard Carey Bidstrup
Maria Ciccia Smidl
Suzette Gemzøe
Jens Møller
Frederikke Krebs Bahn
Clara Mosconi
Isabella Nicole Best
Christiane Rahbek
Katja Rosell
David Dellagi
Iver Ask Overgaard
Delphine Bechard
Amia Miang
Anne Sofie Ryge
Clara Olivia Kristoffersen
Majken Schultz
Aske Stærmose Thiberg
Clara Mosconi
Josefine Bøgh Lassen
Ivan Nylander
Louise Hammer
Tak til Drostgården på Tåsinge for lån af location.
Kurateret af: Henrik Lübker, H.C. Andersens Hus

Støttet af:

H.C. Andersen Festivals
Øernes Kunstfond
Augustinus Fonden
Region Syddanmarks Kulturpulje
Statens Kunstfond

Share