Kengo Kuma – H.C. Andersens Hus


I 2021 åbner et fornyet H.C. Andersens Hus og det olympiske stadion i Tokyo. Begge er designet af Kengo Kuma & Associates. Begge er fantastiske projekter.

Jeg vil dog vove at påstå at Kengo Kumas bedste værker er de der arbejder med den menneskelige skala. Og her er lead architect og partner i Kengo Kuma & Associates Yuki Ikeguchis design for det ny H.C. Andersens Hus fantastisk.

Der er tale om et på mange måder særligt projekt – ikke mindst da det helt usædvanligt er lykkedes at skabe et projekt, der i følge Yuki Ikeguchi er designet “inside out and outside in” på samme tid: Formen afspejler indholdet og indholdet formen. Det skyldes bl.a. at museet definerede et indholdskoncept og en klar vision for hvilke værdier og oplevelsesformer det ny museum skulle rumme inden der blev afholdt arkitektkonkurrence. Kengo Kumas tænkning i rum og form var et oplagt match, men at Yuki Ikeguchis design kunne gribe og udvide denne vision på en så magisk og poetisk vis overgik alle forventninger og forhåbninger.

Min egen rolle har været at formulere indholdsvisionen for det ny museum, det H.C. Andersen-faglige oplæg og projektets deraf følgende værdier samt at være rådgiver i arkitekt-konkurrencen. Kumas og Ikeguchis tænkning har været berigende og inspirerende i forhold til at realisere ambitionerne om at skabe et levende, poetisk, eventyrligt univers, der kan rumme Andersen og hans eventyr i alle deres nuancer.

Share