Udstilling – H.C. Andersens Hus


Udviklingen af udstillingerne til det ny H.C. Andersens Hus tog sin begyndelse allerede tilbage i 2014, da museet formulerede visioner og værdier for fremtidens H.C. Andersen formidling. Disse blev indskrevet i en konkurrence om retten til at tilrettelægge indholdet af det kommende nye museum i samarbejde med museet selv.

Engelske Event Communications vandt i 2015 konkurrencen, og fra slutningen af 2016, hvor arkitektkonkurrencen var afholdt og finansieringen på plads, har museet arbejdet tæt sammen med Event om udviklingen.

Jeg var skribent på det oprindelige visions- og værdi-papir, forhandligsleder under selve konkurrencen og nu ansvarlig for selve tilrettelæggelsen af den H.C. Andersen faglige formidling.

Som opdrag har jeg, at stedet skal fungere som en turistattraktion, men samtidig er det ambitionen at fastholde en andersensk flertydighed, der ansporer gæsternes aktive medskaben fremfor docerende at udlægge teksten for dem. Eventyrene er levende og dynamiske betydningsfelter, som hele tiden forbinder sig på nye måder og derved også hele tiden skaber nye møder.

Filosofisk og læringsmæssigt er jeg inspireret af Jacques Ranciere og Gert Biesta samt posthumanistiske strømninger, der forsøger at gentænke forholdet mellem subjekt og objekt.

Metodisk handler det om at skabe en kontinuerlig spænding mellem indlevelse og forstyrrelse, så gæsterne opfordres til at gentænke både deres engagement med og udlægning af eventyr og verden. Redskaberne til dette findes i høj grad i Andersens egne fortælleteknikker og i det postdramatiske teaters formsprog.

Målet er at skabe et sted, hvor Andersens eventyr såvel som hans eget liv er et spejl, der vender subjektet mod det selv i undren og refleksion.

Share